Bahasa

Ahli MCA diseru buang sikap sambil lewa untuk jayakan transformasi parti

Seorang wakil Pemuda MCA Wilayah Persekutuan hari ini menyeru ahli parti itu supaya membuang sikap sambil lewa dan berganding bahu untuk menjayakan transformasi parti.

Chris Wong berkata MCA dilihat lemah bukan kerana tidak mendapat sokongan masyarakat Cina, tetapi kerana wujudnya perbalahan dalaman hingga mengakibatkan berlaku perpecahan.

"Disebabkan pergaduhan dalaman itu, masyarakat turut merasa 'meluat' melihat wujudnya perpecahan. Jadi, untuk kekal kuat, kita perlu hentikan pergaduhan itu dan bersatu," katanya dalam sesi perbahasan pada Perhimpunan Agung Pergerakan Pemuda MCA ke-49 di Wisma MCA di Kuala Lumpur.

Beliau berkata jika perwakilan MCA terus berdegil dan tidak mahu bersatu, parti itu akan “tutup kedai”.

Isu sama juga disuarakan beberapa perwakilan lain sambil menyeru agar seluruh ahli MCA berusaha menjayakan program transformasi terhadap parti itu yang mengalami kekalahan teruk pada Pilihan Raya Umum ke-13.

Sesi perbahasan hari ini turut dipenuhi luahan kebimbangan tentang kenaikan kos sara hidup yang bakal dihadapi rakyat, terutama golongan muda yang kebanyakannya berpendapatan sederhana, berikutan peningkatan harga minyak dan kadar tol, cukai pintu serta tarif elektrik.

Wakil Melaka Tee Kai Loon berkata walaupun perwakilan memahami langkah kerajaan itu merupakan cara untuk menambah pendapatan negara, namun kerajaan perlu mencari suatu mekanisme sistematik bagi memastikan rakyat tidak terbeban dengan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan.

Berkongsi pandangan sama, perwakilan Negeri Sembilan Hon Woei Tatt mencadangkan agar kerajaan memperkenalkan sistem ekonomi yang lebih mesra rakyat agar mereka tidak hanya bergantung pada Bantuan Rakyat 1Malaysia. – Bernama, 19 Disember, 2013.

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments