Bahasa

Calon PRU perlu berhati-hati dengan tindakan ejen pilihan raya, kata Abdul Gani

PUTRAJAYA, 7 April — Calon-calon yang bakal bertanding pada pilihan raya umum perlu berhati-hati dengan tindakan ejen pilihan rayanya kerana mereka bertanggungjawab atas apa jua tindakan ejen itu, kata Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail.

Beliau berkata mahkamah memutuskan mana-mana individu, termasuk pekerja am sesebuah parti politik yang aktif untuk mempromosi kempen pilihan raya bagi calon itu, tidak boleh memburuk-burukkan calon lawan kerana ia menyalahi subseksyen 11(1)(c) atau subseksyen 11(1)(d) Akta Kesalahan Pilihan Raya.

"Dalam kes Harris Mohd Salleh v The Returning Officer, Ismail Majin & Ors (And Another Petition) 2001, maksud ejen telah diberikan tafsiran yang lebih luas.

"Mahkamah memutuskan mana-mana orang (termasuk pekerja am sesebuah parti politik) yang bekerja dengan aktif untuk mempromosi kempen pilihan raya untuk calon tersebut (seperti menaikkan billboard yang memburuk-burukkan calon lawan dengan menyalahi subseksyen 11(1)(c ) (penerbitan bahan tanpa dicetak nama dan alamat pencetak atau penerbit) atau subseksyen 11(1)(d) (penerbitan yang mengandungi pernyataan palsu mengenai fakta berkenaan peribadi atau tingkah laku calon) Akta Kesalahan Pilihan Raya.

"Memburuk-burukkan orang kalau tak ada bukti adalah satu kesalahan dan boleh dituduh di mahkamah. Selain itu, keputusan pilihan raya (di kawasan itu) boleh diisytiharkan tidak sah dan terbatal," katanya kepada Bernama dalam temu bual di pejabatnya baru-baru ini.

Katanya ini kerana pekerja am parti politik itu boleh dianggap sebagai ejen kepada calon berkenaan jika tindakan mereka telah dipersetujui secara nyata atau tersirat oleh calon berkenaan dan calon itu bertanggungjawab terhadap tindakan ejen itu.

Abdul Gani berkata mana-mana pegawai awam tidak boleh dilantik atau diminta untuk melaksanakan tugas yang boleh dianggap sebagai ejen bagi tujuan kempen pilihan raya dan tidak harus dilibatkan dalam aktiviti politik melainkan kumpulan pegawai yang dibenarkan mengikut Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993.

"Anggota kerajaan sementara harus bekerja dengan pegawai awam bagi maksud menjalankan tugas rasmi sebagai seorang menteri," katanya.

Beliau berkata kerajaan sementara boleh menggunakan papan tanda dan pengurusan bahan pengiklanan serta kempen kerajaan yang melibatkan kepentingan awam sahaja.

Sambil memberi contoh, katanya, papan tanda sedemikian ialah seperti kempen kesihatan, pembasmian gejala sosial dan pematuhan undang-undang jalan raya atau mempromosi maklumat berkenaan kesihatan komuniti seperti penyebaran penyakit berjangkit dan amaran jangkitan nyamuk dan lain-lain.

"Bagaimanapun, papan tanda yang dibina atau diletakkan, dan bahan pengiklanan serta kempen kerajaan tidak boleh mengandungi apa-apa penyataan yang berunsur politik bagi tujuan kempen pilihan raya.

"Selain itu, ia tidak mengetengahkan mana-mana anggota kerajaan sementara yang mengandungi kenyataan yang berunsur politik," katanya.

Abdul Gani turut menjelaskan penggunaan laman web kerajaan hanya untuk maklumat mengenai polisi dan program kerajaan yang sedang dijalankan dan sedia ada dan ia tidak boleh disalahgunakan. — Bernama

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments