Bahasa

Empat warga India ditahan cuba seludup dadah RM1.73 juta

SEPANG, 26 Dis – Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Berjaya mematahkan empat cubaan penyeludupan dadah di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan merampas 28.45 kg dadah bernilai RM1.73 juta minggu lepas.

Pengarah Kastam KLIA, Badaruddin Mohamed Rafik berkata pihaknya menahan empat warga India, termasuk seorang wanita dalam tempoh tiga hari bermula Jumaat hingga Ahad lepas (21 Dis hingga 23 Dis) dan kesemua suspek kini direman 14 hari untuk siasatan di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

Beliau berkata keempat-empat kes menggunakan modus operandi sama iaitu menyembunyikan dadah dalam bagasi atau beg galas dan cuba melepasi kawalan kastam.

“Sepanjang tahun ini, seramai 19 warga India ditahan kerana cuba menyeludup 111.58 kg dadah bernilai RM10.54 juta,” katanya pada satu sidang media di sini hari ini.

Badaruddin berkata dalam kes pertama pada Jumaat lepas, seorang juruteknik warga India, 38 tahun yang menaiki pesawat dari Mumbai ke Malaysia ditahan kerana cuba menyeludup Methamphetamine dengan berat kasar 4.75 kg bernilai RM902,500.

Katanya, pada Sabtu lepas seorang lelaki berusia 27 tahun yang menaiki peswat dari Gaya, India, transit di Bangkok sebelum tiba di Malaysia ditahan kerana cuba menyeludup dadah jenis Ketamine berat kasar 6.9 kg bernilai RM241,500.

Beliau berkata dalam pesawat sama seorang suri rumah berusia 40 tahun juga ditahan kerana cuba menyeludup Ketamine dengan berat kasar 11.85 kg bernilai RM414,750.

“Kita masih menyiasat sama ada kedua-dua suspek ini daripada sindiket yang sama atau tidak. Namun, siasatan awal mendapati kedua-dua suspek tiada hubungan,” katanya.

Badaruddin berkata dalam kes keempat pada Ahad lepas, pihak kastam menahan seorang ahli perniagaan warga India, 54, yang telah memasuki negara ini sebanyak lama lapan kali tahun ini kerana cuba menyeludup masuk Ketamine dengan berat kasar 4.95 kg bernilai RM173,250.

Sepanjang tahun ini sehingga Isnin lepas, Badaruddin berkata pihak kastam di KLIA berjaya merampas 311.57 kg dadah bernilai RM35.07 juta dan menahan 68 individu, termasuk 15 perempuan yang terlibat dalam penyeludupan dadah di KLIA.

“Warga Nigeria merupakan paling ramai ditahan menyuludup dadah tahun ini iaitu seramai 20 orang dikuti 19 warga India dan Iran (lapan), Indonesia (empat) dan Malaysia (tiga),” katanya.

Pada tahun 2011, Jabatan Kastam KLIA telah berjaya mematahkan cubaan penyeludupan dadah dan merampas 1,097 kg yang bernilai RM261.67 juta dan menahan 34 individu, termasuk tiga wanita. – Bernama

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments