Bahasa

Harga saham Astro jatuh pada kos, kaedah dan persaingan masa depan, kata laporan

KUALA LUMPUR, 26 Okt — Harga saham Astro Malaysia Holdings Bhd (AMH) telah jatuh disebabkan pelbagai faktor termasuk kenaikan kos, mengetatkan peraturan dan persaingan masa depan selain daripada hanya RM1.4 bilion daripada RM4.6 bilion usaha penjanaan modal akan masuk ke operasi pengendali TV berbayar dominan Malaysia, menurut laporan oleh perkhidmatan berita Investor Central.

Perkhidmatan berpengkalan di Hong Kong itu berkata lembaran imbangan prospectus juga menunjukkan nilai aset bersih syarikat itu sebelum penyenaraian awam permulaan (IPO) adalah negatif RM1.13 bilion, yang sebahagian besar disebabkan pinjaman sebanyak RM3.66 bilion. Akan tetapi 19 penyenaraian pada Oktober dengan RM3.00 setiap saham saham menyebabkan ianya kembali positif dengan RM1.4 bilion sebagai modal baru. Ianya ditutup pada RM2.86 setiap saham semalam.

“Jadi, dalam terma yang jelas, pemilik sedia ada menjual kepentingan besar dalam syarikat yang bernilai (RM1.13 bilion) [baca negatif RM1.13 bilion] dan poket RM3.2 bilion dalam bentuk wang tunai, “ kata Investor Central dalam satu laporan diperolehi oleh The Malaysian Insider. Pemegang saham utama AMH termasuk syarikat-syarikat dikaitkan dengan taikun T Ananda Krishnan (foto fail) dan syarikat kerajaan Malaysia, Khazanah Nasional Bhd.

IPO AMH adalah salah satu yang terbesar di Malaysia, selain syarikat minyak sawit gergasi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) dan operator perkhidmatan perubatan IHH Holdings Bhd (IHH), mengalihkan perhatian kepada Pasaran modal negara Asia Tenggara. Akan tetapi IPO AMH semakin lemah walaupun ia mendapat 22 pelabur asas, termasuk dana lindung nilai AS Och-Ziff Capital Management.

Akan tetapi perubahan dalam peraturan juga membenarkan pelabur asas untuk keluar dari pengendali TV berbayar terbesar di Malaysia tanpa tempoh yang ditetapkan.

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) juga tidak melabur dalam syarikat tersebut, yang mempunyai 156 saluran, termasuk 68 saluran tempatan.Walaupun masa depan cerah, Investor Central menegaskan bahawa set kotak atas AMH B.yond (STBs) menyebabkan aliran wang keluar dan tertakluk kepada tuntutan mahkamah bernilai ratusan juta ringgit selain daripada menghadapi persaingan semakin meningkat dari IPTV (TV Protokol Internet) dan Televisyen Terestrial Digital dijadual akan bermula di Malaysia menjelang 2015. Satu lagi pengendali TV berbayar, ABN, akan memulakan perkhidmatan tahun ini dalam permulaan modal sebanyak RM2 bilion.

Laporan Investor Central juga menyatakan bahawa keuntungan AMH akan terjejas disebabkan kos untuk memperoleh lebih banyak pelanggan dan peningkatan kos memperolehi siaran acara sukan seperti liga bola sepak yang popular dan Sukan Olimpik pada setiap empat tahun. STBs Astro B.yond meningkatkan kos susut nilai dan kos yang tinggi kepentingan dalam pembiayaan penjual bagi STBs juga dijangka untuk mengurangkan keuntungan AMH.

"Jadi, walaupun peningkatan yang kukuh dalam hasil, peningkatan kos akan mengelakkan ia daripada terus ke hadapan.

"Sebagai contoh, ECM Libra Research percaya hasil akan berkembang 6.6 peratus kepada 9.5 peratus setahun, kerana ia mempunyai lebih banyak pelanggan, dan setiap pelanggan membelanjakan lebih (yang dipanggil ARPU). Tetapi ia menjangka keuntungan jatuh kepada sebanyak 18 peratus dalam FY13 dan selepas itu tumbuh pada kadar 2 peratus di FY14 dan 7 peratus di FY15., " kata perkhidmatan berita tersebut.

Ia juga menunjukkan bahawa AMH telah menekankan 32 risiko dalam prospektus, termasuk peraturan yang luas sebagai seorang pemegang lesen, di mana ia mempunyai keperluan untuk mematuhi  Seksyen 198 Akta Komunikasi dan Multimedia (CMA) termasuk dengan Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia boleh menentukan kadar.

Risiko lain adalah hak eksklusif AMH untuk penyiaran terus ke rumah (DTH) di Malaysia tamat pada Februari 2017, manakala hak bukan eksklusif tamat pada Februari 2022, jika kementerian itu "tidak
mengubahsuai atau membatalkan mereka terlebih dahulu ".

Investor Central juga melaporkan bahawa pergantungan AMH pada MEASAT-3 dan MEASAT-3A satelit untuk menyediakan penyiaran DTH satelit perkhidmatan di Malaysia dan Brunei boleh menjadi berisiko jika terdapat kegagalan pada salah satu satelit. Jangkaan hayat satelit masing-masing 'sehingga 2021 dan 2024.

Tetapi laporan itu berkata terdapat pemacu pertumbuhan bagi pengendali TV berbayar itu, terutama perkongsian dengan Ananda Krishnan syarikat telefon, Maxis dan mengikat perjanjian dengan pemimpin carian internet, Google.

Di bawah perkongsian, Maxis akan menjadi pembekal perkhidmatan jalur lebar gentian untuk mengembangkan perkhidmatan IPTV Astro B.yond yang akan memberikan akses AMH ke 1.3 juta rumah tambahan yang dipasang gentian jalur lebar dengan lebih 1 juta pelanggan sedia ada Astro.

OSK Research berkata perkongsian itu akan meningkatkan jualan silang dan gabungan peluang merentasi tiga juta isi rumah AMH dan 12 juta pelanggan telefon mudah alih Maxis.

Secara berasingan, anak syarikat AMH, Astro Digital bekerjasama dengan Google untuk mengedarkan kandungan lebih berjenama Astro melalui YouTube dari Mac lepas membenarkan AMH untuk mencapai di luar pelanggan asa semasa.

Terdapat juga terbalik kerana Malaysia mempunyai TV berbayar penembusan lebih tinggi daripada kadar 50 peratus, berbanding dengan rakan-rakan serantau seperti Vietnam 19 peratus dan Thailand pada 14 peratus. Tetapi ia jauh ketinggalan di belakang negara berpendapatan lebih tinggi seperti Korea Selatan (122 peratus) dan Singapura (70 peratus).

Astro bermula pada tahun 1996 sebelum Krisis Kewangan Asia, apabila ia dilancarkan sebagai alternatif kepada TV kabel penyiar berbayar MegaTV. Ia telah disenaraikan di Bursa Malaysia pada tahun 2003 sebagai Astro All Asia Networks (AAAN) tetapi dinyahsenaraikan pada bulan Jun 2010 selepas pemilik utamanya, Ananda Krishnan dan Khazanah Nasional, memutuskan untuk menjadikannya syarikat swasta.

Rasional untuk de penyahsenaraian adalah disebabkan kerugian operasi di luar negara - India dan Indonesia. Kedua-dua operasi memerlukan lebih banyak modal yang akan memberi kesan kepada dasarnya Astro jika ia terus disenaraikan. Dua tahun telah berlalu, dan ia kembali di Bursa sebagai AMH, dengan Ananda Krishnan memegang kira-kira 50 peratus dan Khazanah memegang 20.8 peratus.

Investor Central menunjukkan perbezaan hanya antara penyenaraian dahulu dan semasa adalah pengecualian operasi di luar negara.

"Ini melindungi Astro dari pertikaian berterusan antara Krishnan dan bekas rakan Indonesia Lippo Group, serta masalah dengan pihak berkuasa atas dakwaan rasuah di India yang masih belum selesai sepenuhnya, "katanya.

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments