Bahasa

Jawapan Kastam dan LHDN mengenai GST memuaskan, kata Pengerusi PAC

Jawatankuasa kira-kira Wang Negara (PAC) berpuas hati dengan keterangan yang diberikan oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dalam pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) pada April 2015.

Mesyuarat tersebut yang dihadiri oleh Pengarah Kastam Datuk Seri Khazali Ahmad dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO)  LHDN Datuk Dr Mohd Shukor Mahfar yang dipengerusikan Pengerusi PAC Nur Jazlan Mohamad (gambar).

Nur Jazlan berkata PAC berpuas hati dengan penerangan yang diberikan oleh dua jabatan tersebut bagaimanapun terdapat penambahbaikan perlu dilakukan sebelum pelaksanaan GST bermula 2015.

"Ini merupakan kali pertama seumpamanya dua jabatan dipertemukan bersama untuk berbincang yang membuktikan betapa PAC serius dan komited dalam perkara melibatkan duit pembayar cukai.

"Kerajaan disarankan untuk lebih berhemah menguruskan perbelanjaan pada masa yang sama meningkatkan pendapatan melalui kutipan," katanya. – 26 November, 2013.

MENYUSUL LAGI

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website . We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments