Bahasa

Kajian: Peniaga Cina tidak puas hati dengan prospek ekonomi Malaysia

KUALA LUMPUR, 29 Ogos — Komuniti perniagaan Cina Malaysia tidak bekeyakinan dengan matlamat kerajaan untuk keluarkan Malaysia dari perangkap pendapatan sederhana, dengan 72.9 peratus mengatakan mereka tidak berpuas hati dengan keadaan ekonomi negara menjelang pilihan raya yang umum (PRU) ke-13, menurut satu kaji selidik yang dilakukan di seluruh negara.

Banyak PKS dan IKS (perusahaan kecil sederhana dan industri kecil sederhana) juga tidak mendapat manfaat daripada inisiatif pentadbiran Najib, membawa kepada pandangan pesimis mereka mengenai prospek ekonomi negara bagi tahun hadapan, mengikut kaji selidik yang dilakukan oleh Malaysia Associated Chinese Chambers of Commerce and Industry (ACCCIM).

78.6 peratus percaya Malaysia tidak akan berjaya dengan matlamatnya untuk keluar dari dilema pendapatan sederhana manakala baki 21.4 paratus yakin dengan kejayaannya.

“Keputusan tidak meyakinkan secara menyeluruh,” menurut kajian tersebut.

Menurut laporan kajian tersebut yang mendapatkan maklumbalas dari peniaga Cina tempatan tentang situasi ekonomi separuh masa pertama 2012.

Faktor utama yang menjejaskan persembahan perniagaan dalam tempoh ini termasuk peningkatan dengan kos operasi dan harga bahan mentah, dasar-dasar kerajaan seperti pelaksanaan gaji minimum, kekurangan tenaga kerja, dan persaingan domestik.

Walaupun kaji selidik itu mendapati bahawa majoriti responden atau 48 peratus daripada mereka melihat ekonomi Malaysia agak stabil pada separuh pertama tahun 2012, ini adalah penurunan ketara daripada peratus 56 peratus yang berkata ianya sama bagi separuh kedua 2011.

Menurut laporan kaji selidik itu yang mendapatkan maklum balas daripada perniaga Cina tempatan mengenai keadaan ekonomi bagi separuh pertama tahun 2012, mendedahkan bahawa faktor utama yang menjejaskan persembahan perniagaan dalam tempoh ini termasuk peningkatan dalam kos harga dan operasi bahan mentah, dasar-dasar kerajaan seperti pelaksanaan gaji minimum, kekurangan dalam tenaga kerja dan persaingan domestik.

“Banyak perniagaan telah menjadi kurang optimis, ditambah pula pesanan baru dan pengeluaran berkurangan kesan daripada permintaan global yang lemah manakala usaha oleh kerajaan di peringkat makro mungkin belum dirasai mereka.

“Mereka sedang dihimpit oleh kenaikan kos menjalankan perniagaan,” kata Datuk Lim Kok Cheong dari ACCCIM dalam sidang akhbar hari ini.

Kajian yang membuat tinjauan terhadap 374 responden terutamanya dari sektor borong dan runcit (24.3 peratus); pembuatan (19.5 peratus); profesional dan perkhidmatan perniagaan (14.2 peratus), pembinaan (8.8 peratus); pelancongan, membeli-belah, hotel, restoran,rekreasi dan hiburan (5.3 peratus), pengangkutan, penghantaran dan pergudangan (5.1 peratus), kewangan dan insurans (5.1 peratus) dan lain-lain (17.6 peratus).

81 peratus berorientasikan pasaran dalam negeri, manakala fokus baki 19 peratus pada “kedua-dua domestik dan eksport” pasaran (12.6 peratus) atau hanya pasaran eksport (6.4 peratus).

Secara ringkasnya, kaji selidik itu mendapati bahawa bagi separuh pertama 2012, ekonomi Malaysia hanya mengalami pertumbuhan sedikit berikutan harga rendah sedikit dalam prestasi jualan, jumlah pengeluaran, inventori, koleksi pembayaran, penurunan dalam pesanan dari kedua-dua pasaran tempatan dan luar negara, melemahkan harga jualan tempatan, melemahkan pasaran pekerjaan dan penurunan dalam pelaburan sumber baru atau rancangan.

“Peningkatan dalam kos operasi dan harga bahan mentah telah menjadi kebimbangan terbesar di kalangan ahli perniagaan.

“Peningkatan sebanyak satu mata peratusan dalam KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) sumbangan bagi pekerja yang bergaji di bawah RM5, 000, pengenaan satu peratus feed-dalam tarif dan pelaksanaan gaji minimum yang akan berlaku dianggap untuk memburukkan kos operasi dan menjejaskan perniagaan PKS, “kata Lim.

Menurut kaji selidik itu, 55.9 peratus daripada responden yang ditinjau percaya bahawa tindakan kerajaan  memperkenalkan dasar gaji minimum baru-baru ini hanya akan membawa kesan negatif kepada perniagaan, walaupun meningkatkan pendapata

“Kerajaan dinasihatkan untuk menjalankan penyelidikan lanjut dan berdialog dengan peserta industri, dan akhirnya melaksanakan struktur upah yang berbeza mengikut sektor-sektor yang berbeza dan wilayah di Malaysia, untuk mengambil kira perbezaan yang berleluasa dalam pelbagai perniagaan dan taraf hidup yang berbeza,” laporan kajian berkata.

Ia berkata bahawa 70 peratus daripada responden berkata mereka akan lebih menyokong dasar lantai gaji jika struktur gaji berbeza mengikut sektor dan wilayah.

Pada masa yang sama, Lim berkata majikan juga mengawal kenaikan kos yang lebih apabila satu lagi ketetapan - lanjutan umur persaraan sektor swasta kepada 60 tahun dilaksanakan.

“Kos Upah yang kini dijangka terus meningkat untuk perniagaan melalui umur persaraan dilanjutkan bagi kakitangan lebih tua,” katanya.

Kaji selidik itu juga mendapati walaupun kebimbangan meluas dirasai oleh perniagaan Cina di sini ke arah krisis zon Euro, 45 peratus berkata ia tidak memberi kesan kepada perniagaan mereka.

“Mereka telah dilindungi agak oleh permintaan domestik yang lebih kukuh, di belakang perbelanjaan fiskal yang lebih tinggi melalui pemberian pelbagai dan pelaksanaan atau projek-projek di bawah ETP (Program Transformasi Ekonomi), dan pelbagai koridor ekonomi,” kata laporan itu.

 

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments