Bahasa

Kemunculan selesema burung di China dijangka naikkan pasaran getah

KUALA LUMPUR, 6 April — Kemunculan selesema burung di China dijangka menaikkan pasaran getah pada minggu depan, kata seorang peniaga.

Katanya permintaan mendapatkan sarung tangan getah penjagaan kesihatan akan meningkat berikutan kemunculan penyakit itu.

“Kemunculan mana-mana penyakit yang menular akan memberi tekanan besar pada perkhidmatan penjagaan kesihatan dan sekali gus meningkatkan permintaan mendapatkan sarung tangan getah,” katanya.

Katanya pasaran getah Malaysia akan turut menjejaki pergerakan harga getah di Bursa Komoditi Tokyo pada minggu depan.

Berasaskan minggu ke minggu, harga rasmi Lembaga Getah Malaysia bagi gred tayar SMR 20 turun 57.5 sen kepada 787 sen sekg pada Jumaat berbanding 844.5 sen sekg pada Khamis minggu lepas.

Pasaran getah ditutup pada Jumaat lepas berikutan cuti Good Friday. Harga lateks pukal turun 21.5 sen kepada 595 sen sekg berbanding 616.5 sen sekg.

Harga penutup penjual tidak rasmi bagi gred tayar SMR20 turun 68 sen kepada 764 sen sekg berbanding 832 sen sekg minggu lepas manakala harga lateks pukal turun 24 sen kepada 591.5 sen sekg berbanding 615.5 sen sekg sebelum ini. — Bernama

Comments

The Malaysian Insider tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.