Bahasa

Kos menjaga anak menyukarkan golongan kelas pertengahan Malaysia

Tadika Peter & Jane, seperti kompleks membeli-belah dengan pelbagai tingkat. — Gambar Choo Choy MayTadika Peter & Jane, seperti kompleks membeli-belah dengan pelbagai tingkat. — Gambar Choo Choy MayKUALA LUMPUR, 13 Feb — Kesukaran dan peningkatan kos untuk mengambil pembantu rumah dari negara jiran memaksa keluarga kelas pertengahan bandar untuk menghantar anak mereka ke pusat jagaan kanak-kanak swasta.

Kebanyakan keluarga yang ditemui oleh The Malaysian Insider walau bagaimanapun berkata, pusat jagaan kanak-kanak swasta juga mahal, menyebabkan kesukaran untuk menyimpan wang di tengah-tengah kenaikan kos hidup lain seperti makanan dan perumahan.

Beberapa jabatan dan agensi kerajaan mempunyai pusat jagaan kanak-kanak untuk kakitangan mereka tetapi sangat sedikit syarikat yang menyediakan kemudahan itu untuk ibu bekerja.

Suku tidur di Taska Seri Cahaya.Suku tidur di Taska Seri Cahaya.Jururawat Carys Chew, 28, memberitahu, beliau menghantar bayinya ke pengasuh yang beliau perlu bayar RM850 sebulan, hampir 14 peratus daripada pendapatan isi rumahnya yang berjumlah RM6,000.

Selepas menghabiskan RM200 sebulan untuk susu dan lampin, perkhidmatan pinjaman perumahan untuk rumah Kuantan, Pahang dan apartmen di Kinrara, Selangor, di mana beliau tinggal, dan lain-lain perbelanjaan isi rumah, Chew dan suaminya hanya mampu untuk menyimpan bonus mereka.

“Kami langsung tidak dapat menyimpan. Suami saya juga kosong setiap bulan,” kata Chew kepada The Malaysian Insider baru-baru ini.

Tidur nyenyak di Taska Seri Cahaya.Tidur nyenyak di Taska Seri Cahaya.Apabila ditanya apakah sukar untuk mendapatkan pembantu rumah Indonesia, Chew menegaskan yuran yang perlu dibayar kepada agensi pembantu rumah sahaja sudah berjumlah beberapa ribu ringgit.

Persatuan Pembantu Rumah Majikan Malaysia (Mama) dilaporkan berkata bulan lalu hanya 108 pembantu rumah yang telah dihantar ke Malaysia berbanding dengan 22,000 diminta oleh majikan Malaysia selepas Indonesia menamatkan embargo pembantu rumah pada Disember 2011.

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S Subramaniam berkata Disember lepas beberapa agensi pembantu rumah mengenakan bayaran sehingga RM12,000 setiap pembantu rumah.

Beberapa pusat-pusat penjagaan kanak-kanak dan ibu bapa memberitahu The Malaysian Insider yuran penjagaan kanak-kanak adalah dari RM300 hingga RM1,300 sebulan.

Irene Leow yang menjalankan Pusat Penjagaan dan Pembangunan Kanak-kanak Seri Mawar di Jalan Ampang, berkata bilangan kanak-kanak tinggal untuk penjagaan sepenuh hari meningkat dua kali ganda kepada 20 pada tahun 2009 berbanding kurang daripada 10 pada tahun 2003. Angka itu kekal berterusan dalam tiga tahun lalu.

Leow mengenakan RM770 untuk penjagaan sepenuh hari, RM620 untuk penjagaan sehingga 2 petang dan RM450 untuk penjagaan sehingga 11.45 pagi.

“Penjagaan kanak-kanak mengambil sebahagian daripada gaji rakyat. Itulah sebabnya orang harus memikirkan semua ini kos sebelum mempunyai anak,” kata Leow kepada The Malaysian Insider baru-baru ini, sambil menambah satu pertiga daripada pelanggan beliau adalah ekspatriat.

Pengasas tadika Peter & Jane, Patricia Teh (gambar), berkata beliau kini mengenakan RM1,300 sebulan untuk pendidikan dan penjagaan kanak-kanak bagi yang berumur antara dua setengah tahun hingga enam tahun dimana beliau baru sahaja meningkatkan yuran sebanyak RM100 bulan lepas.

“Bagi saya, RM400 adalah terlalu rendah untuk penjagaan kanak-kanak,” kata Teh kepada The Malaysian Insider, sambil menambah senarai menunggu Peter & Jane berjumlah lebih daripada 100 orang setiap tahun.

Bilik permainan di pusat Peter & Jane di Mutiara Damansara.Bilik permainan di pusat Peter & Jane di Mutiara Damansara.Teh, yang juga seorang ahli jawatankuasa Persatuan Majlis Penjagaan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak (ECCE), diilhamkan dalam makmal Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) kerajaan berkata, terdapat 550 kanak-kanak di lima pusat Peter & Jane - yang terletak di Mutiara Damansara, SEA Park, Damansara Jaya, Saujana Villa dan Jalan Ampang untuk pekerja Citibank.

Daripada jumlah itu, hanya 130 kanak-kanak memilih untuk nurseri penuh dan program penjagaan kanak-kanak. Tanpa penjagaan kanak-kanak, ibu bapa mengeluarkan RM700 sebulan.

“Malah untuk mengeluarkan RM700 sebulan adalah banyak. RM1,300 (untuk pendidikan dan penjagaan kanak-kanak) hanya untuk yuran. Bagaimana pula dengan lawatan lapangan dan konsert? Saya mempunyai rakan-rakan yang tidak sedar ia begitu mahal sehingga mereka datang ke Peter & Jane,” kata Teh, 53.

Teh bermain dengan beberapa kanak-kanak.Teh bermain dengan beberapa kanak-kanak.Teh, walau bagaimanapun menegaskan yuran penjagaan kanak-kanak yang mahal diperlukan untuk merekrut pekerja berkualiti. Katanya 70 peratus daripada pendapatan kamu pergi ke sumber manusia dan kanak-kanak — “makanan, permainan, kebersihan”, sambil menambah beliau membayar 70 pekerja akademiknya sekurang-kurangnya RM1,200 sebulan.
Majoriti pelanggan Peter & Jane adalah Cina, manakala Melayu membentuk kira-kira 20 peratus, dan selebihnya terdiri daripada pelanggan Korea, Jepun dan lain-lain, kata Teh.

Pusat Peter & Jane di Mutiara Damansara mempunyai kawasan yang luas — di mana kanak-kanak belajar matematik melalui blok kayu atau baring sambil membayangkan langit malam — yang tidak direka sebagai bilik darjah tradisional.

Pengajaran di Peter & Jane: Tiada pintu atau Dinding.Pengajaran di Peter & Jane: Tiada pintu atau Dinding.Tiada pintu atau dinding. Sebaliknya, kelas dibahagikan oleh papan buletin yang berwarna-warni. Ini membolehkan semua orang untuk dilihat, kata Teh.

Pusat besar ini mempunyai siling tinggi dan dinding pastel dengan selusur tangga biru dan merah.

Paderi Gereja Karen Chan, yang mempunyai pendapatan isi rumah kira-kira RM14,000, membelanjakan kira-kira RM1,130 sebulan untuk menghantar anak beliau berusia lapan tahun ke pusat jagaan harian di Taman Megah dan anak berusia empat tahun kepada pengasuh di SS2.

“Jika saya mempunyai anak ketiga, saya tidak boleh bekerja,” Chan memberitahu The Malaysian Insider, menunjukkan kos penjagaan tiga kanak-kanak hampir menghabiskan gajinya.

Guru mengajar di Taska Seri Cahaya.Guru mengajar di Taska Seri Cahaya.Chan, 39, menambah adalah amat sukar untuk mendapatkan pembantu rumah Indonesia. “Saya mempunyai rakan-rakan yang membayar RM10,000, RM14,000, tetapi mereka masih tidak menerima (pembantu rumah) lagi,” katanya.

Naib Presiden Persatuan Pengasuh Berdaftar Malaysia (PPBM) PH Wong berkata bahawa dasar gaji minimum, yang dilaksanakan pada 1 Januari, telah meningkatkan yuran pusat-pusat penjagaan kanak-kanak di Selangor daripada RM250 kepada RM300 sebulan.

“Di PJ (Petaling Jaya), yuran penjagaan kanak-kanak RM600 hingga RM800. Di KL (Kuala Lumpur), ia adalah RM1,200,” kata Wong kepada The Malaysian Insider.
Beliau berkata hanya orang kaya yang mengupah pembantu rumah sepenuh masa, manakala golongan berpendapatan pertengahan mencari pusat penjagaan kanak-kanak swasta.

Wong menambah Cina yang tinggal di kawasan bandar menghantar anak-anak mereka ke pusat penjagaan kanak-kanak swasta, manakala ibu bapa Melayu dan India yang berpendapatan rendah menghantar anak mereka ke pusat penjagaan kanak-kanak kerajaan dan swasta berkos rendah.

Bilangan pusat-pusat penjagaan kanak-kanak berdaftar telah meningkat dari 245 pada tahun 2008 kepada 1,962 pada tahun 2012, mengikut statistik yang disediakan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). Terdapat juga sekurang-kurangnya 1,600 pusat jagaan yang tidak berlesen.

Pemilik Taska Seri Cahaya Shamsinah Che Shariff (gambar) berkata yuran bulanan untuk penjagaan kanak-kanak adalah RM700 bagi bayi dan RM550 bagi kanak-kanak berusia tiga hingga empat tahun.

Pusat jagaan kanak-kanak itu kini mempunyai empat bayi dan 20 kanak-kanak berumur dua hingga empat tahun, manakala tadika Shamsinah - yang beroperasi di tempat sama di Subang Jaya — mempunyai lebih 100 kanak-kanak.

“Saya masih boleh hidup kerana saya tidak bergantung kepada wang penjagaan kanak-kanak,” kata Shamsinah kepada The Malaysian Insider, sambil menambah beliau bergantung kepada perniagaan tadika, yang mengenakan bayaran RM400 sebulan.

Kanak-kanak bermain di Taska Seri Cahaya.Kanak-kanak bermain di Taska Seri Cahaya.Shamsinah, yang juga Presiden PPBM, menegaskan nisbah pembekal penjagaan kanak-kanak kepada kanak-kanak yang dikehendaki oleh undang-undang — 1:3 untuk bayi dan 1:5 untuk kanak-kanak berusia dua hingga tiga tahun — meningkatkan kos pusat penjagaan kanak-kanak.

“Bagi pusat jagaan berkualiti, anda tidak boleh hidup dengan RM300 sebulan ... secara idealnya, yuran untuk penjagaan kanak-kanak berkualiti adalah RM1,500,” katanya.

“Pengendali berasaskan rumah kami di sawah padi Kedah boleh mengenakan bayaran RM300 seorang untuk kanak-kanak. Di Pahang, mereka mengenakan bayaran RM400.

Sesuatu hidangan di Taska Seri Cahaya.Sesuatu hidangan di Taska Seri Cahaya.Saya rasa ibu bapa kita telah dimanjakan dengan yuran rendah,” tambah beliau yang berusia 54 tahun — membuka tadika pada tahun 1998 dan pusat penjagaan kanak-kanak pada tahun 2006.

Pentadbir Gereja Kasturi Sashi membelanjakan RM300 sebulan untuk menghantar anak perempuan beliau berusia enam tahun ke tadika, yang juga menyediakan jagaan harian, di Puchong Jaya, lima minit dari rumahnya.

Beliau juga memberikan RM300 sebulan kepada ibunya, yang tinggal di Bidor, Perak, untuk menjaga anak lelakinya berusia dua tahun, di mana beliau melawat pada hujung minggu.

Kasturi, yang mempunyai pendapatan isi rumah daripada kira-kira RM5,500, berkata dia dan suaminya mendapati agak sukar untuk menjimatkan wang.

“Suami saya tidak habis-habis menyuruh saya berhenti kerja. Tetapi sekarang semuanya mahal. Saya tidak mahu berikan beban yang banyak kepada suami saya,” kata pentadbir berusia 34 tahun itu sambil menegaskan menghantar anak perempuanya ke pusat jagaan kanak-kanak memaksa beliau keluar dari pejabat tepat pada pukul 5 petang agar boleh mengambil anaknya pada pukul 5.30 petang.

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website . We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments