Bahasa

Malaysia jadi negara maju menjelang 2018

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata, sehingga tahun lepas, negara telah mencapai KDNK antara 5.0 peratus hingga 5.3 peratus setiap tahun. — Gambar failMenteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata, sehingga tahun lepas, negara telah mencapai KDNK antara 5.0 peratus hingga 5.3 peratus setiap tahun. — Gambar failGEORGE TOWN, 1 Feb — Malaysia tidak perlu menunggu sehingga 2020 untuk menjadi negara maju, sebaliknya ia boleh dicapai menjelang 2018 berikutan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang baik.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop berkata, sehingga tahun lepas, negara telah mencapai KDNK antara 5.0 peratus hingga 5.3 peratus setiap tahun.

“Dulu, kita sasar pada 2020 baru boleh capai negara maju, tetapi hasil usaha kerajaan persekutuan pimpinan Barisan Nasional (BN), kita berjaya mencapainya lebih awal.”

“Selain itu, berdasarkan pertumbuhan KDNK setiap tahun yang baik, saya yakin kita boleh capai negara maju pada 2018. Pendapatan per kapita negara juga semakin meningkat setiap tahun,” katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Pulau Pinang di sini hari ini.

Sementara itu, Nor Mohamed, yang juga Anggota Parlimen Tasek Gelugor, berkata hanya kerajaan pimpinan BN mampu membawa pembangunan dan pertumbuhan ekonomi dan ia terbukti sekarang ini.

Nor Mohamed berkata BN merancang dengan visi dan misi agar negara Berjaya mencapai sasaran yang telah ditetapkan, terutama melibatkan pertumbuhan ekonomi negara demi kepentingan rakyat.

“Ia memang terbukti hanya BN mampu membawa perubahan kepada negara. Sebagai contoh, pada tahun 70’an, ramai rakyat kita miskin tegar, tetapi hasil usaha kerajaan, hanya sedikit sahaja yang masih miskin.”

“Dulu, pembangkang kata mereka tiada kerajaan untuk buktikan mereka juga boleh membawa pembangunan, tetapi bila ada kerajaan negeri sekarang ini, masih gagal membawa perubahan dan itu memang terbukti mereka tidak  berjaya,” katanya. — Bernama

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments