Bahasa

Malaysia sokong resolusi berhubung perkembangan di Syria

KUALA LUMPUR, 16 Mei — Malaysia mengulangi sokongan penuhnya  resolusi Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) mengenai perkembangan di Syria dengan menggalakkan semua pihak supaya melibatkan diri dalam dialog mengenai kesederhanaan, bertolak ansur dan keamanan bagi menyelesaikan konflik yang sia-sia di republik itu.

Wakil Tetap Malaysia ke PBB, Datuk Hussein Haniff berkata Malaysia menyokong penuh keazaman wakil khas bersama PBB dan utusan Liga Negara-negara Arab bagi Syria, Lakhdar Brahimi meneruskan usaha menyelesaikan krisis melalui rundingan.

“Kita akan terus meminta semua pihak yang terlibat dalam konflik itu untuk menyokong beliau (Brahimi) bagi mencari penyelesaian politik secara baik, aman dan berkekalan kepada krisis itu.

“Malaysia menggalakkan semua pihak supaya melibatkan diri dalam dialog aman, kesederhanaan, niat yang baik, bertolak ansur, saling memahami dan menolak

ekstremisme bagi menyelesaikan konflik yang sia-sia,” katanya semasa memberikan penjelasan mengenai undi berhubung resolusi itu yang diluluskan semalam (15 Mei) di New York.

Hussein menegaskan sokongan itu berdasarkan kepercayaan kukuh Malaysia dalam sistem pelbagai hala dan kemampuannya mencari penyelesaian secara baik dan aman, dan berunding dengan niat yang baik.

Malaysia mengundi memihak kepada resolusi itu yang juga ditaja bersama 60 negara termasuk kebanyakan negara-negara Liga Arab, Kesatuan Eropah (EU), negara-negara Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan Pergerakan Negara-negara Berkecuali (NAM).

Malaysia bukan penaja bersama resolusi itu.

Resolusi itu diterima pakai Perhimpunan Agung PBB selepas 107 negara anggota mengundi menyokong berbanding 12 menentang manakala 59 negara anggota mengundi untuk berkecuali.

Dalam penjelasannya, Hussein menegaskan semua pihak yang terlibat di dalamdan luar Syria harus mengelak daripada sebarang tindakan yang bukan sahaja menyebabkan konflik itu berlanjutan tetapi juga menyumbang kepada lebih banyak keganasan dan pembunuhan di Syria.

“Ia adalah penting bagi menyedari bahawa tidak ada penyelesaian tentera untuk konflik itu dan hanya peralihan politik diterajui Syria sahaja yang dapat menamatkan krisis ini,” katanya.

Malaysia juga menggesa masyarakat antarabangsa terutama PBB, Liga Arab, negara yang berpengaruh dan peserta serantau untuk mencari jalan menyediakan  perlindungan kepada penduduk awam Syria.

Mereka juga digesa untuk menyatakan kebimbangan yang serius dalam isu senjata kimia dan menghulurkan bantuan kemanusiaan kepada penduduk awam Syria yang merupakan mangsa sebenar dalam pertumpahan darah yang amat malang ini, katanya.

Hussein berkata, walaupun Malaysia mengekalkan dasar tidak campur tangan hal ehwal dalam negeri dan menghormati kedaulatan dan integriti wilayah negara lain, tetapi negara itu memandang berat kemerosotan keadaan keselamatan di Syria yang membawa kesan buruk ke atas kestabilan dan keselamatan di rantau itu.

“Kami berpendapat penyelesaian politik yang aman masih berdaya maju dan satu-satunya pilihan bagi menyelesaikan krisis itu,” katanya.

Selain itu, Malaysia juga mengalu-alukan pengumuman Rusia dan Amerika Syarikat baru-baru ini bagi mengadakan persidangan antarabangsa mengenai Syria dengan matlamat untuk mencari penyelesaian politik kepada konflik itu, katanya. — Bernama

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments