Bahasa

Manifesto BN Pulau Pinang telah siap, kata Teng Chang Yeow

GEORGE TOWN, 16 Mac — Manifesto Barisan Nasional (BN) khusus untuk Pulau Pinang bagi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 telah siap dan hanya menunggu masa untuk diumumkan kepada rakyat negeri ini, kata Pengerusi BN Negeri, Teng Chang Yeow.

Beliau berkata BN Negeri akan mengumumkan manifesto itu selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merangkap Pengerusi BN Pusat menyampaikan manifesto BN.

Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan kandungan dalam manifesto tersebut. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Program Bandar Selamat Inisiatif Pemutihan Kawasan 'Black Spots' Daerah Timur Laut, di Sekolah Kebangsaan Sri Aman, di sini hari ini.

Diminta mengulas tindakan sekumpulan anggota yang mendakwa dari pelbagai badan bukan kerajaan (NGO) bertindak ganas dengan mencetuskan kekecohan ketika naib presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tian Chua hadir pada satu majlis di sini malam tadi, Teng berkata BN tidak terlibat dalam insiden itu. 

"Ia adalah tindakan bodoh dan tidak matang oleh NGO berkenaan kerana mengambil undang-undang sendiri untuk menghukum individu yang tidak disukai," katanya.

Dalam kejadian itu, kira-kira 100 anggota NGO berhimpun di luar Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang di Jalan Masjid Kapitan Keling di sini, seawal pukul 8 malam untuk membantah kenyataan Tian Chua sebelum ini bahawa pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu, Sabah adalah sebagai sandiwara kerajaan untuk menakut-nakutkan rakyat.

Keadaan mula menjadi kecoh semasa Anggota Parlimen Batu itu beredar dari majlis tersebut selepas memberi ceramah kira-kira 30 minit, apabila keretanya dihalang dan ditumbuk oleh anggota-anggota NGO terbabit.

Bagaimanapun, pihak polis dan Pasukan Simpanan Persekutuan yang berada di situ berjaya mengawal keadaan sementara seorang lelaki turut ditahan berhubung kejadian itu. — Bernama

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments