Bahasa

Pemimpin Pemuda Umno: Golongan muda sedar kelemahan kerajaan negeri Kedah

ALOR SETAR, 6 April — Golongan muda di Kedah kini semakin bijak menilai kelemahan yang cukup ketara sepanjang lima tahun kerajaan negeri diterajui PAS yang menyebabkan banyak masalah di negeri ini, kata Ketua Pemuda Umno Kedah Badrol Hisham Hashim.

Beliau berkata masalah yang berlaku seperti kes Kolej Universiti Insaniah (Kuin), kurangnya peluang pekerjaan, penebangan balak secara rakus dan banyak lagi masalah lain adalah contoh yang boleh dilihat golongan muda yang memberi kesan kepada negeri Kedah.

Katanya jika kerajaan yang sama kekal untuk tempoh lima tahun lagi, rakyat Kedah akan lebih sengsara dan golongan muda terpaksa berhijrah ke negeri lain.

Beliau yakin golongan muda di Kedah yang melihat perkara ini akan kembali cenderung menyokong BN dan yakin pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) mereka akan berpihak kepada BN.

“Saya lihat transformasi oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak banyak menyentuh perasan dan naluri orang muda,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

“Saya yakin dengan program seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) untuk orang bujang, rebat telefon, baucer buku, program rumah pertama dan sebagainya, ini satu sentuhan cukup berkesan.” Katanya walaupun orang muda kebanyakannya tidak terlibat secara langsung dalam politik, mereka mendapat maklumat yang tepat, serta dapat menilai selama lima tahun PAS memerintah, banyak pembohongan dibuat kepada rakyat selain gagal menyelesaikan masalah orang muda seperti yang mereka janjikan.

“Mereka kini lebih mengetahui kerajaan mana yang dapat bantu mereka, dan mereka akan terjemahkan menerusi undian kepada BN. Mereka tahu kalau Kedah terus ditadbir PAS akan habis hutan, pasir dan habis institusi yang Kedah akan jadi mundur,” katanya.

Berdasarkan senarai daftar pemilih terbaharu pengundi di Kedah adalah 1,043,281 orang dengan mereka yang berusia 21 hingga 40 tahun adalah 470,561 orang, iaitu hampir 45 peratus.

Sementara itu, Badrol Hisham berkata mereka akan menerima sesiapa sahaja calon yang diketengahkan pucuk pimpinan parti dan akan bekerja untuk memenangkan calon tersebut.

“Pemuda akan sokong calon yang dipilih. Tanggungjawab kami untuk pastikan orang muda dan Kedah dapat ditawan kembali. Pemilihan calon kali ini agak teliti meibatkan beberapa saringan,” katanya. — Bernama

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments