Bahasa

Perkasa beri amaran tarik ikrar menyokong MIC, MCA

Dalam laporan media baru-baru ini, pengerusi Perkasa Datuk Ibrahim Ali dalam konvensyen Perkasa di Pulau Pinang mencadangkan supaya naskhah Injil dibakar untuk menghentikan tindakan menghina sensitiviti orang Islam. — Gambar failDalam laporan media baru-baru ini, pengerusi Perkasa Datuk Ibrahim Ali dalam konvensyen Perkasa di Pulau Pinang mencadangkan supaya naskhah Injil dibakar untuk menghentikan tindakan menghina sensitiviti orang Islam. — Gambar failKUALA LUMPUR, 21 Jan — Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) memberi amaran akan menarik semula ikrar sokongan kepada parti komponen MIC dan MCA ekoran kecaman ke atas mereka dalam isu ugutan membakar kitab Injil baru-baru ini.

Dalam satu kenyataan hari ini, Perkasa menjelaskan kenyataan presidennya Datuk Ibrahim Ali telah disalahtafsir kerana kitab Injil yang dimaksudkan adalah dalam bahasa Melayu.

“Saya mengesahkan Presiden Perkasa ada sebut ayat bakar Bible tetapi beliau tidak bermaksudkan Bible dalam bahasa Inggeris yg sebenar.

“Beliau memaksudkan Bible dlm bahasa Melayu yg menggunakan perkataan Allah dan tulisan jawi,” kata setiausaha agungnya, Syed Hassan Syed Ali.

Dalam laporan media baru-baru ini, Ibrahim dalam konvensyen Perkasa di Pulau Pinang mencadangkan supaya naskhah Injil dibakar untuk menghentikan tindakan menghina sensitiviti orang Islam.

Ekoran kenyataan tersebut, pemimpin MIC S Vell Paari yang juga anak kepada Datuk Seri S Samy Vellu  mendesak kerajaan segera bertindak ke atas Ibrahim jika tidak mahu hilang undi bukan Melayu.

“Jgn buat kami terpaksa ubah ikrar kami yang kami lafazkan di Perhimpunan Agung Perkasa pada 15 Disember tahun lepas untuk bersatu padu menyokong semua calon BN termasuk MCA dan MIC,” kata Syed Hassan.

Syed Hassan juga mengingatkan MIC bahawa mereka turut memerlukan undi Melayu dalam pilihan raya tahun ini jika mahu menang serta mempertahanan kenyataan presiden mereka tersebut.

“Kepada Vell Paari, Perkasa nak ingatkan beliau yang MIC juga perlukan undi Melayu.

“Perkasa menganggap bible jenis ini bukan bible sebenar dan ia tidak lebih dari tujuan utk mengelirukan umat Islam dan akhirnya akan keluar dari Islam dan memeluk Kristian,” ujar beliau lagi.

Perkasa turut menyelar pengamal undang-undang Syahredzan Johan yang mengatakan Ibrahim boleh diambil tindakan undang-undang di bawah seksyen 298 dan 505 serta mempersoalkan mengapa beliau tidak menyatakan pendirian dalam isu penyebaran agama lain kepada umat Islam.

Perkasa aktif dalam memperjuangkan kepentingan bangsa Melayu dan seringkali mengkritik Pakatan Rakyat (PR) — gabungan PKR, PAS dan DAP yang dikatakan menggugat kepentingan  Melayu dan bumiputera sepertimana dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan.

Kehadiran Perkasa tidak disenangi oleh sesetengah pihak terutamanya dari PR yang menggangap pertubuhan tersebut mengamalkan perkauman dan tidak menghormati Malaysia sebagai sebuah negara berbilang kaum.

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website . We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments