Bahasa

Rang undang-undang gaji minimum lulus

KUALA LUMPUR, 30 Jun — Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-undang Majlis Perundingan Gaji Kebangsaan hari ini meskipun timbul kritikan daripada kalangan pembangkang bahawa ia tidak akan menjamin yang gaji minimum akan dilaksanakan.

Majlis itu akan berfungsi untuk mengkaji dan menetapkan gaji minimum berteraskan prinsip tripartisme antara kerajaan, pekerja dan majikan.

Ia juga akan dibantu oleh kumpulan profesional dalam Jawatankuasa Teknikal terdiri daripada pakar-pakar ekonomi, statistik dan sosial, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam (gambar) di Dewan Rakyat petang ini.

Dipetik Bernama Online, beliau berkata gaji minimum akan membantu golongan berpendapatan rendah meningkatkan kuasa beli bagi menghadapi peningkatan kos sara hidup dan seterusnya menangani isu kemiskinan di kalangan pekerja.

“Gaji minimum juga bagi mengelakkan eksploitasi majikan ke atas pekerja dalam keadaan majikan mudah mendapat bekalan pekerja asing yang sanggup menerima gaji rendah.

“Ia juga bertujuan mengoptimumkan penggunaan tenaga kerja tempatan dan bagi menggalakkan majikan meningkatkan rantaian nilai melalui pelaburan dalam teknologi tinggi dan peningkatan produktiviti pekerja,” katanya.

Beliau berkata pada masa ini, penetapan gaji bagi para pekerja sektor swasta di Malaysia ditentukan melalui tiga kaedah iaitu kuasa pasaran berdasarkan penawaran dan permintaan dalam pasaran buruh serta Perjanjian Kolektif (CA) hasil rundingan antara kesatuan sekerja dengan pihak majikan.

Ketiga ialah melalui Majlis Penetapan Gaji (MPG) di bawah Akta Majlis Penetapan Gaji 1947.

Daripada ketiga-tiga kaedah tersebut, hanya gaji yang ditetapkan MPG merupakan gaji minimum.

Subramaniam berkata gaji yang ditentukan kuasa pasaran didapati tidak berkesan kerana berdasarkan kajian oleh Bank Dunia, kadar gaji di Malaysia hanya meningkat secara purata sebanyak 2.6 peratus setahun, sejak 10 tahun lepas.

Beliau berkata Kajian Guna Tenaga Kebangsaan pada 2009 yang melibatkan sampel sebanyak 24,000 majikan dan 1.3 juta pekerja pula mendapati 33.8 peratus pekerja bergaji di bawah RM700 sebulan.

“Gaji minimum lebih banyak memberi kesan positif ke atas pembangunan sosio ekonomi negara-negara yang melaksanakannya seperti Amerika Syarikat, China, Perancis, Taiwan dan United Kingdom.

Beliau berkata menurut rang undang-undang itu, majikan yang tidak membayar gaji pokok sebagaimana dinyatakan dalam perintah gaji minimum kepada pekerjanya boleh didenda tidak melebihi RM10,000 bagi setiap pekerja, jika sabit kesalahan.

Dr Subramaniam berkata majikan juga boleh dikehendaki membayar apa-apa perbezaan gaji pokok kepada pekerja yang didapati dibayar di bawah paras gaji minimum serta bayaran-bayaran berkaitan.

Bagi kesalahan berterusan, penalti dicadangkan adalah denda tidak melebihi RM1,000 sehari bagi setiap kesalahan, sementara bagi kesalahan berulang penalti yang dicadangkan adalah denda RM20,000 maksimum atau penjara tidak melebihi lima tahun bagi setiap kesalahan.


Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments