Bahasa

Selepas kemelut MB, kini DAP Selangor pertikai senarai Exco

Tony Pua berkata DAP seharusnya mendapat empat kerusi Exco berbanding tiga yang diumumkan Khalid. - Gambar oleh Choo Choy MayTony Pua berkata DAP seharusnya mendapat empat kerusi Exco berbanding tiga yang diumumkan Khalid. - Gambar oleh Choo Choy May

Timbalan pengerusi DAP negeri Tony Pua mengatakan parti itu seharusnya mendapat empat kerusi Exco berbanding tiga yang diumumkan Khalid dan jawatan speaker Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Semalam kami dapati senarai nama yang lain” kata Pua kepada pemberita di Subang Jaya di sini hari ini.

“Kami mahu tahu mengapa... tiada masalah pada Khamis. Ia adalah mesyuarat sekejap setengah jam,” tambah beliau.

Pua mengatakan Khalid dan PR Selangor – yang diwakili oleh Teresa Kok dan Datuk Teng Chang Kim bersama-sama pemimpin PAS Khalid Samad dan Dr Rani Osman – telah bersetuju dalam mesyuarat Khamis lepas DAP akan mendapat empat tempat dalam Exco dan PAS mendapat tiga dan boleh memilih Speaker Selangor.

Khalid memberitahu pemberita malam tadi empat kerusi Exco akan diberikan kepada PAS sementara DAP dan PKR masing-masing mendapat tiga kerusi selain jawatan speaker diberikan kepada DAP.

Pua berkata mengetahui tahu tentang senarai exco tersebut selepas membaca komen di Twitter oleh Abdul Khalid malam tadi.

“Kami terkejut dengan Tan Sri,” kata MP Petaling Jaya Utara itu.

“Apa gunanya mesyuarat itu?” katanya.

Pua berkata Teng dan Kok telah cuba untuk menghubungi Khalid untuk mendapatkan penjelasan, tetapi tidak berhasil.

Semalam, Abdul Khalid dalam satu majlis kesyukuran di Pandamaran Jaya berkata ahli exco akan diumum dalam satu majlis angkat sumpah yang akan diadakan dua minggu lagi serta mendedahkan telah menyerahkan senarai nama kepada Sultan Selangor.

Khalid, yang ditanya berulang kali untuk mendedahkan senarai Exco yang dipilihnya, mengelak untuk menjawab sama ada timbalan presiden PKR Mohamed Azmin Ali berada dalam senarai itu ataupun tidak.

Sebelum ini, Azmin difahamkan mengintai jawatan penting di negeri terkaya itu sehingga tercetus sedikit pertikaian dan drama dan berakhir selepas Abdul Khalid mengangkat sumpah Selasa lalu, lebih seminggu selepas selesai pilihan raya umum 5 Mei.

Khalid telah dilantik semula sebagai menteri besar Selangor untuk penggal kedua selepas Pakatan Rakyat (PR) memenangi majoriti dua pertiga dalam Pilihan Raya 2013 dengan meraih 44 kerusi 56 kerusi DUN.

PAS dan DAP memenangi 15 kerusi setiap satu, manakala PKR pula 14 kerusi.

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments