Bahasa

Shalwati beri kebenaran bawa anak pulang ke Malaysia

Pasangan Azizul Raheem Awaluddin dan Shalwati Norshal masih ditahan reman di Sweden sehingga 10 Februari. Gambar fail.Pasangan Azizul Raheem Awaluddin dan Shalwati Norshal masih ditahan reman di Sweden sehingga 10 Februari. Gambar fail.Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainuddin berkata beliau meminta kebenaran daripada Shalwati Norshal untuk membawa pulang empat anaknya ke Malaysia.

Katanya, beliau berbuat demikian semasa berjumpa dengan ibu empat beradik itu yang ditahan reman di penjara di Stockholm, Sweden, dengan wanita itu menandatangani surat kebenaran bagi tujuan itu.

Hamzah berkata, beliau perlu meminta kebenaran terlebih dahulu supaya tidak dilihat 'memandai-mandai' mengambil keputusan sendiri membawa pulang empat beradik itu tanpa kebenaran ibu bapa mereka.

Katanya, beliau turut berbincang dengan guru yang bercuti tanpa gaji itu mengenai persekolahan anaknya di Malaysia, dan wanita itu meminta supaya anaknya ditempatkan di sekolah kebangsaan.

"Beliau tidak mahu memasukkan anaknya ke sekolah antarabangsa kerana perbezaan budaya. Kita akan bincang dengan anak ini sekolah bagaimana yang mereka mahu," katanya kepada pemberita di kediaman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Jalan Langgak Duta di Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau hadir pada majlis pertemuan perdana menteri dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor dengan empat beradik itu, Aishah, 14; Ammar, 12; Adam, 11 dan Arif, 7.

Shalwati dan suaminya Azizul Raheem Awaluddin yang merupakan pegawai Tourism Malaysia di Stockholm  kini ditahan reman sehingga 10 Februari bagi membantu siasatan memukul tangan anak lelaki mereka yang tidak solat.

Hamzah berkata, perdana menteri juga mengarahkan beliau pergi ke Sweden untuk menyelesaikan kes itu.

"Saya berjumpa dengan rakan sejawatan di Kementerian Luar Sweden bagi membincangkan kedudukan kita di dalam Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak yang ditandatangani kedua-dua negara pada 17 Februari 1995.

"Saya juga mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Sweden dan kedutaan Malaysia di sana yang bertungkus-lumus menyelesaikan masalah ini sehingga berjaya membawa pulang kanak-kanak ini," katanya.

Hamzah berkata, pertanyaan pertama anak bongsu pasangan itu kepadanya ialah:"Bila awak mahu pulang ke Malaysia? Saya mahu ikut awak."

Sementara itu, Arif semasa ditanya oleh Najib kenapa dia mahu pulang ke Malaysia, kanak-kanak itu dalam keadaan tersipu-sipu memberitahu dia rindukan sepupunya di Kelantan, yang difahamkan mereka amat rapat dan sering bermain permainan video bersama-sama. - Bernama, 1 Februari, 2014.

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments