Bahasa

Tambang teksi akan dinilai semula berikutan kenaikkan kos operasi

KUALA LUMPUR, 21 Okt — Tambang teksi bandar sedang dikaji semula kerana kenaikan kos operasi seperti bahan api dan alat ganti walaupun Putrajaya memperkenalkan perkhidmatan bas metro percuma dan projek My Rapid Transit (MRT) bernilai berbilion-bilion ringgit untuk memastikan perjalanan yang berpatutan bagi mereka yang tinggal di Lembah Klang, kata pengatur industri, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Pengerusi SPAD Tan Sri Syed Hamid Albar (gambar) berkata, kos yang semakin meningkat, iaitu harga petrol, gas asli dan alat ganti adalah “jalan keluar”, sambil menambah bahawa pemandu teksi mempunyai sebab untuk menaikkan harga tambang.

Putrajaya baru-baru ini memberi baucar RM520 dalam untuk satu set tayar bagi 80,000 teksi yang dianggarkan di seluruh negara.

Walaupun begitu, 300 pemandu teksi membantah di bandar ibu negara dua minggu lalu terhadap saman trafik yang diterima dan perkhidmatan bas percuma di sekitar kawasan membeli-belah utama Kuala Lumpur di Bukit Bintang.

“Saya rasa, kita perlu bangkitkan isu ini dengan lebih serius, saya fikir orang ramai sudah semakin matang sekarang. Mereka tidak kisah untuk membayar lebih asalkan pekhidmatan mesti bagus, kata Syed Hamid kepada The Malaysian Insider dalam satu temuramah.

Bekas Menteri Kabinet itu menambah bahawa terdapat keperluan untuk mengiktiraf kenaikan kos dengan membenarkan mekanisme harga fleksibel.

Harga permulaan adalah RM3.00 untuk teksi bajet untuk dua kilometer pertama dan penumpang dikenakan bayaran 10 sen bagi setiap 115 meter berikutnya bagi perjalanan di Lembah Klang.

Satu RM1.00 tambahan dikenakan bagi setiap penumpang melebihi dua orang dan bagasi yang disimpan dalam but.”Harga petrol apabila saya mula untuk memandu adalah hanya RM0.50 atau RM0.60, dan apabila saya mula bekerja ia hanya RM1.00. Kini, ia tidak masuk akal tetapi itulah situasi pasaran sebenar.

“Jadi bagaimana mereka berurusan dengan ini? Itu, mereka mempunyai kes yang kukuh. Itulah juga sebab bagi mereka untuk tidak mahu menggunakan meter, “katanya sambil menambah bahawa beliau tidak ada masalah dengan mengkaji semula kadar tambang teksi yang kali terakhir dikemaskini pada tahun 2009.

Bagaimanapun, Syed Hamid berkata tidak ada kemungkinan memansuhkan sistem meter oleh kerana terdapat pemandu yang mengenakan harga terlalu tinggi tanpanya.

“Saya fikir kita masih perlukan semua ini dilihat, sebaliknya jika kita mahu untuk memansuhkan penggunaan meter... anak lelaki saya berusia 18 tahun terpaksa membayar RM150 untuk pergi ke The Curve dari Taman TAR di Ampang.

“Kami juga baru-baru ini menahan seorang pemandu teksi yang mengenakan RM420 kepda pelancong asing untuk perjalanan dari Concorde Hotel berhampiran KLCC ke destinasi berhampiran, “kata anggota parlimen Kota Tinggi itu.

Bulan lepas, pemandu teksi 300 dari kumpulan yang baru ditubuhkan Bestari membantah di Jalan Bukit Bintang, kawasan membeli-belah premium, menuntut suruhanjaya itu untuk menangani isu-isu yang mempengaruhi kehidupan mereka.

Salah satu isu ialah pengenalan perkhidmatan bas percuma Go-KL untuk dua laluan dari Bukit Bintang ke Kuala Lumpur City Centre (KLCC) dan kawasan Central Market dalam zon warisan di bandar ini.

Menjawab kepada isu ini, Syed Hamid memberitahu pemberita semalam bahawa banyak pemandu teksi yang berasa teraniaya dengan langkah ini, tetapi berkata menjadi tanggungjawab SPAD untuk memastikan perkhidmatan yang baik.

“Mereka tidak harus marah dengan perkhidmatan bas percuma Go-KL, yang hanya melibatkan dua laluan. Saya yakin jika perkhidmatan teksi memuaskan, penumpang termasuk pelancong, akan memilih teksi,” katanya.

Terdapat kira-kira 40,000 teksi yang berdaftar untuk berkhidmat di Kuala Lumpur dan Selangor, dimana pihak berkuasa merasakan terlalu banyak bagi kawasan itu.

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments