Bahasa

Umno, parti Melayu yang relevan — Datuk Siti Rahmah Kassim

KUALA LUMPUR, 27 Nov — Usia senja 87 tahun tidak menghalang srikandi veteran Umno, Datuk Siti Rahmah Kassim menghadiri perhimpunan agung Umno kali ini, selain masih giat berjuang demi agama, bangsa dan negara.

Berpegang kepada prinsip hidup “selagi hayat dikandung badan, selagi kesihatan mengizinkan, selagi tenaga membolehkan, selama itu saya berjuang demi agama, bangsa dan negara kerana Allah SWT”, semangat perjuangan wanita ini terus kental.

Bagi Siti Rahmah, insan pertama menyerahkan gelang emas kesayangan pemberian bapanya untuk membiayai perjalanan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ke London dalam misi menuntut kemerdekaan semata-mata kerana perjuangan bangsa, Umno baginya adalah ‘dulu, kini dan selama-lamanya’ di hati.

Perjuangan Umno tiada noktah dan inilah institusi politik Melayu yang relevan untuk memperjuangkan agama, bangsa dan negara, katanya tegas.

Ditemui penulis di Pusat Dagangan Dunia Putra ketika menghadiri Forum Antarabangsa Umno yang berlangsung selama dua hari dan berakhir hari ini, jelas terpancar di sebalik garisan mamahan usia pada wajahnya, bahawa hanya Umno boleh terus membela dan mempertahan nasib Melayu serta tunjang Barisan Nasional (BN) untuk  memacu negara ke arah kecemerlangan.

“Umno lah sebuah parti politik yang betul-betul berani berhadapan dengan  kerajaan British, menyuarakan keinginan negara untuk merdeka. Barisan (Nasional) telah berkuasa 55 tahun, negara membangun, universiti bertambah, anak-anak kita ramai yang lulus daripada universiti,” katanya penuh bersemangat.

Masih cergas menabur bakti kepada masyarakat sambil diiringi seorang pembantu, Siti Rahmah menceburi politik seawal usia 19 tahun dan merupakan wanita pertama bertanding dalam pilihan raya pada 1959.

Beliau yang pernah menjadi Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) Negeri Sembilan masih aktif dan menjadi anggota Perkim. Jawatan lain yang pernah disandang ialah Pengerusi Persatuan Ibu Tunggal Negeri Sembilan dan Timbalan Presiden Majlis Ibu Tunggal Malaysia.

Cinta Siti Rahmah yang amat mendalam terhadap agama, bangsa dan negara membuatkan beliau sanggup menyertai forum antarabangsa Umno kali ketiga yang bertema ‘Konflik dan Pendamaian Dalam Politik Rakyat - Menoleh ke Belakang atau Memandang ke Hadapan?’ sempena Persidangan Agung Umno 2012 di sini.

Anak jati kelahiran Rembau, Negeri Sembilan ini yang telah bersama-sama orang Melayu lain menentang Malayan Union, berkata anggota Umno mesti yakin kepada organisasi yang dianggotai dan terus setia bersama-sama berjuang bersama pemimpin parti.

“Cuma pengikut yang di bawah ni, kita perlu setia. Jangan hari ini kita masuk Umno, esok orang datang cakap Parti Negara (sebagai contoh) elok, kita masuk pulak. Tak boleh,” katanya.

Ditanya bagaimana beliau melihat barisan kepimpinan negara di bawah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Siti Rahmah berkata: “Saya berpendapat pemimpin pada hari ini mempunyai semangat wira negara. Mereka mewarisi sikap-sikap pemimpin yang terdahulu.”

Beliau berpendapat kepimpinan negara yang diteraju Najib serta di peringkat lain menjalankan tugas dengan penuh bertanggungjawab.

Berdasarkan pemerhatiannya, pembangkang ketika ini hanya menimbulkan isu untuk menarik perhatian rakyat.

“Cuma pembangkang ni, umpama memukul tin kosong. Bila dia pukul tin kosong pun, orang datang tengok. Jadi orang tak mengkaji apa peranan dia dan apa kejayaan dia. Kenapa kita mesti percaya?, katanya.

Siti Rahmah berkata tiada sebab kukuh untuk mana-mana pihak menukar dan menubuhkan sebuah kerajaan baru semata-mata atas nama demokrasi.

“Pembangkang memang itu sifatnya. Kalau mereka tidak menyalahkan kerajaan apa lagi modal mereka,” katanya sinis. — Bernama

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments