Bahasa

Objek kuning yang ditemui Vietnam bukan rakit keselamatan pesawat

Pada sidang media jam 12 tengah hari tadi, Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam, Datuk Azharuddin Abdul Rahman menafikan penemuan bahagian pesawat MH370 di perairan Vietnam.  – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 10 Mac, 2014.Pada sidang media jam 12 tengah hari tadi, Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam, Datuk Azharuddin Abdul Rahman menafikan penemuan bahagian pesawat MH370 di perairan Vietnam. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 10 Mac, 2014.Helikopter penyelamat Vietnam berjaya mendapatkan objek kuning terapung dari laut dan mengenal pasti ia bukan rakit keselamatan daripada pesawat Malaysian Airlines yang hilang seperti yang disyaki pada awalnya, kata pihak berkuasa penerbangan awam negara itu hari ini, seperti dilaporkan oleh Reuters.

“Objek itu berjaya ditemui seperti  diminta oleh pusat keselamatan Malaysia, 130 kilomter barat daya pulau Tho Chu. Objek itu dikenal pasti sebagai penutup kabel yang berlumut,” kata Pihak Berkuasa Penerbangan Awam (DCA) Vietnam di laman webnya.

DCA Vietnam tidak mengesahkan jika objek itu daripada pesawat berkenaan. Ia akan menghantar gambar objek berkenaan ke pusat kawalan arahannya.

Vietnam menghantar sekumpulan helikopter penyelamat untuk memeriksa ‘objek kuning’ terapung di perairannya dan pasukan penyelamat mengesyaki ia mungkin rakit keselamatan daripada pesawat Malaysia yang hilang bersama 239 penumpang, kata seorang menteri seperti dilaporkan oleh Reuters.

Jet Vietnam terlebih dahulu mengesan objek berkenaan awal hari ini tetapi tidak boleh melihatnya pada jarak dekat untuk mengenal pasti apa sebenarnya objek itu, kata Timbalan Menteri Pengangkutan Vietnam, Pham Quy Tieu yang juga timbalan ketua jawatankuasa penyelamat, kata Reuters.

Terdahulu, Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam, Datuk Azharuddin Abdul Rahman menafikan bahawa beberapa bahagian pesawat dikesan oleh pihak berkuasa Vietnam.

Beliau berkata, pihak yang bertanggungjawab untuk mencari dan menyelamat sudah mengesahkan laporan “penemuan” dengan pihak berkuasa Vietnam yang menafikannya.

Dilaporkan ada laporan yang belum disahkan mengenai beberapa bahagian pesawat dikatakan dilihat, termasuk kemungkinan pintu dan tumpahan minyak di Laut China Selatan.

“Beberapa laporan dibuat mengenai bahagian yang dilihat oleh organisasi media tetapi tidak ada apa yang kukuh ditemui,” katanya dan menambah dakwaan pasukan pencari dan penyelamatan Vietnam menemui pintu pesawat belum lagi disahkan.

“Kita sudah menghubungi pihak berkuasa Vietnam dan mereka menafikan penemuan itu oleh pasukan pencari dan penyelamat,” kata Azharuddin pada sidang media hari ini. – 10 Mac, 2014.

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website . We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments