Bahasa

Yakeb: Bekas atlet negara bakal latih pelajar sekolah tahun depan

GEORGE TOWN, 11 Nov — Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (Yakeb) bakal menempatkan bekas atlet negara di sekolah di seluruh negara bagi melatih pelajar dalam bidang sukan mengikut kepakaran masing-masing. 

Pengerusi Yakeb Datuk Jamil Salleh berkata untuk permulaan, 10 sekolah rendah dan menengah sekitar Lembah Klang akan dipilih sebagai projek perintis untuk program yang dijangka bermula Januari depan. 

“Yakeb sedang berunding dengan Kementerian Pelajaran bagi membolehkan perkara ini dapat dilaksanakan dalam tempoh terdekat,” katanya kepada Bernama pada Program Yakeb Turun Padang, di sini malam tadi. 

Jamil berkata berbekalkan kepakaran dan pengalaman yang dimiliki bekas atlet berkenaan, beliau yakin bakat baharu dalam pelbagai bidang sukan dapat dicungkil dan digilap pada peringkat awal. 

“Dalam projek perintis ini setiap sekolah akan menerima dua jurulatih yang akan melatih pelajar mengikut bidang sukan yang berpotensi menaikkan nama sekolah dan mengupayakan mereka mewakili negara pada masa depan,” katanya. 

Beliau berkata projek perintis itu akan berjalan selama tiga bulan sebelum diperluas ke semua sekolah seluruh negara. Jamil berkata program itu khusus untuk bekas atlet yang berdaftar dengan Yakeb dan setakat ini yayasan itu mempunyai 1,700 anggota sejak  ditubuhkan pada 2007. 

Beliau berkata jurulatih yang terpilih akan diberi kursus bagi memastikan tugas dilaksana mengikut garis panduan yang ditetapkan. 

Dalam perkembangan lain, Jamil menyarankan bekas atlet kebangsaan mendaftar dengan Yakeb bagi memastikan kebajikan mereka terpelihara. 

Beliau berkata Yakeb telah mengenal pasti kira-kira 1,000 bekas atlet yang masih belum mendaftar dan sedang menjejaki mereka. — Bernama

Comments

Please note that you must sign up with disqus.com before commenting. And, please refrain from comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature and note that comments can be edited, rewritten for clarity or to avoid questionable issues. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments