Rencana

Jika BN mahu menang di Sungai Limau, menangkan dulu Mukhriz Naib Presiden Umno - Shahbudin Husin

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sudah pun menetapkan tarikh pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Limau pada 4 November depan manakala hari penamaan calonnya pada 23 Oktober. Dengan penetapan tarikh ini, kedua-dua parti yang bakal bertanding di situ iaitu PAs dan Umno, bolehlah mula mempertingkatkan lagi gerak kerja masing-masing bagi memenangi pilihan raya nanti.

PAS memang ingin mengekalkan kawasan DUN Sungai Limau kerana sejak 1995 kawasan itu menjadi milik tradisinya melalui allahyarham Azizan Razak. Bahkan dalam pilihan raya umum lalu, kemenangan PAS diraih dengan majoriti yang agak besar iaitu 2,774 undi. Dalam hal ini, sudah tentu PAS mahu mengekalkan penguasaannya di Sungai Limau dan tidak rela menerima kekalahan lagi setelah tewas dalam usaha mengekalkan kerajaan negeri Kedah dalam pilihan raya umum lalu.

Bagi Umno pula, terlihat juga keinginan yang tinggi untuk memenangi DUN Sungai Limau ini. Pilihan raya kecil ini adalah ujian sebenar kepada Menteri Besar, Mukhriz Mahathir kerana ia dilihat sebagai penentu sama ada beliau benar-benar diterima oleh rakyat Kedah atau sebaliknya.

Kemampuan Umno memenangi pilihan raya kecil ini bukan saja akan meningkatkan lagi prestasi Mukhriz sebagai pemimpin yang diterima rakyat tetapi turut memberi harapan bahawa BN Kedah mampu menguasai lagi negeri itu dalam pilihan raya ke-14 nanti. Tetapi ia bukanlah usaha mudah, lebih-lebih lagi majoriti 2,774 itu dikira relatif besar dalam konteks persaingan politik di Kedah.

Oleh itu, dengan kedua-dua pihak saling ingin memenangi pilihan raya kecil ini, dijangka pertembungan sengit antara PAS dan Umno bakal berlaku sepanjang kempen pilihan raya itu nanti.

Bagi Mukhriz pula, cabarannya selain mahu merampas kerusi DUN Sungai Limau, beliau juga akan bertanding untuk memenangi salah satu daripada tiga kerusi Naib Presiden pada pemilihan Umno, 19 Oktober ini.

Hanya empat hari selepas berakhirnya pemilihan Umno yang akan menjadi penentu cerah atau gelap bintangnya dalam parti itu, beliau terpaksa mengumpul tenaganya semula untuk hari penamaan calon DUN Sungai Limau pada 23 Oktober yang turut menjadi kayu pengukur jatuh bangunnya sebagai peneraju kerajaan negeri Kedah.

Sementara di DUN Sungai Limau, semua pihak dalam Umno mengharapkan kemenangan dan meletakkan harapan yang tinggi kepadanya tetapi di dalam pemilihan Umno, kehadiran Mukhriz bertanding jawatan nombor tiga itu tidak berapa disenangi oleh beberapa pihak dan ada yang bersungguh-sungguh mahu mengalahkannya.

Selain penyandang Naib Presiden sedia ada dilihat selesa dengan status quo dan tidak menolak adanya pakatan kerana keserasian, serangan kepada Mukhriz yang mengaitkan kedudukannya sebagai anak bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad dan kedudukannya yang tidak pernah menjadi Ahli MT Umno tetapi terus mahu melangkau ke jawatan Naib Presiden, semakin kerap didendangkan oleh kumpulan musuh-musuh politiknya menjelang hari pemilihan ini.

Kesungguhan untuk memastikan beliau tewas diyakini akan terus berjalan dan mungkin lebih hebat lagi menjelang hari pengundian nanti.

Secara idealnya, untuk memberi kelebihan dari segi wibawa dan persepsi penerimaan rakyat dalam menghadapi pilihanraya kecil DUN Sungai Limau, Mukhriz sewajarnya diberi kemenangan sebagai Naib Presiden Umno terlebih dahulu. Dengan memegang jawatan lebih kanan dalam Umo Pusat, kehadirannya di hari penamaan calon dan semasa kempen pasti lebih menyerlah dan meyakinkan lagi.

Tetapi sekiranya beliau kalah dalam pemilihan 19 Oktober nanti, kehadirannya di hari penamaan calon akan kelihatan kusam dan tidak bererti kerana hadirnya beliau sebagai pemimpin yang ditolak oleh partinya sendiri. Kalau dalam peperangan, kehadirannya itu tidak lebih umpama jeneral yang patah kaki.

Dengan kalahnya Mukhriz juga, PAS tentunya akan mempergunakan isu tersebut kepada pengundi Sungai Limau untuk menolak Umno dan akhirnya peluang Umno merampas kawasan itu daripada PAS, tidak akan kesampaian.

Memberi kemenangan kepada Mukhriz sebagai salah seorang Naib Presiden pada pemilihan Umno, 19 Oktober ini tidak harus dilihat untuk kelangsungan masa depan anak Mahathir itu semata-mata tetapi hendaklah dilihat daripada aspek untuk memberi sedikit kelebihan kepadanya dan Umno untuk memenangi DUN Sungai Limau nanti.

Sekiranya Mukhriz kalah dalam persaingan Naib Presiden, kekalahan Umno di Sungai Limau juga sudah dapat dibayangkan dan jika begitu keadaannya nanti, lebih baiklah Umno memberi kemenangan percuma saja kepada PAs untuk terus menguasai kawasan itu. – shahbudindotcom.blogspot.com, 5 Oktober, 2013.

* Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments