Rencana

Mobilisasi dan Solidariti Rakyat menentang penipuan pilihan raya – Fariz Musa

JINGGA 13 menyeru seluruh rakyat Malaysia pencinta demokrasi yang sebenar-benarnya untuk turun ke Padang Merbok,Kuala Lumpur pada 22 Jun 2013 sebagai satu tanda mobilisasi dan solidariti rakyat dalam menengakkan kebenaran dan kezaliman yang dilakukan oleh Suruhanjaya Pilihanraya yang turut didalangi oleh pimpinan Umno/BN untuk menang secara kotor dan jijik serta tidak bertamadun.

Kebobrokkan SPR menjadikan PRU 13 antara pilihanraya yang terjijik dikendalikan oleh badan yang ternyata tidak telus dan kotor , menjadi 'balaci" kepada pimpinan Umno/BN untuk terus mempertahankan Kerajaan Persekutuan dan beberapa Kerajaan Negeri.

Patisyen yang dikemukan oleh pakatan Rakyat adalah merupakan bukti yang menunjukkan kegagalan institusi yang sewajarnya bertindak adil,telus dan profesional.Ternyata SPR tidak mempunyai integriti dan kredebiliti dalam memikul amanah yang dipertanggungjawab kepada mereka mengendalikan pilihan raya.

Kewajaran Pengerusi  ,Timbalan Pengerusi dan Anggota SPR WAJIB meletakkan jawatan dan turut didakwa ke muka pengadilan terhadap jenayah dan penipuan yang mereka lakukan menjadi 'balaci dan barua' kepada pimpinan Umno/BN.

Walau pihak polis terus menjadi penghalang kepada perhimpunan pada esk 22 Jun 2013 dengan pelbagai alasan dan dilihat mengikut telunjuk pimpinan Umno/BN.

Rakyat tidak perlu gentar dan terus mara ke vanue-vanue yang telah ditetapkan.

Tuntutan kepada himpunan ini adalah bersifat positif dan perlu dihayati oleh seluruh rakyat Malasia yang mencintai demokrasi dan menghayati satu sistem pilihan raya yang benar-benar telus,adil dan profesional.

Beberapa himpunan sebelum ini tanpa provokasi daripada pihak polis atau mana-mana pihak ternyata berjalan dengan aman dan tidak berlaku sebarang insiden.

Ayuh seluruh rakyat Malaysia,bersama kita ke Padang Merbuk dengan meraikan demokrasi dan gesaan agar seluruh Anggota SPR meletakkan jawatan dan didakwa tidak profesional dan dihadapkan ke muka pengadilan.

 * Ini adalah pendapat peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan The Malaysian Insider.

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments