Side Views

Adakah berdosa besar jika tidak bersama Umno? — Aspan Alias

25 APRIL — Masih ada saki baki penulis di dalam maya ini yang mengkritik keras tindakan saya menyertai DAP. Bermacam-macam tuduhan dilemparkan terhadap diri saya dan beberapa orang bekas ahli Umno yang bertindak menyertai parti ini, kononnya kami telah menjual bangsa dan agama kami. Saya ulangi saya tidak mengurangkan Melayu saya dan tidak mengurangkan kepercayaan saya terhadap agama saya.

Saya hairan kenapa mereka ini menggunakan isu agama dan bangsa sebagai isu terhadap diri saya, sedangkan salah satu sebab saya keluar daripada Umno itu ialah kerana parti itu menggunakan isu agama secara keterlaluan dan sebaliknya apa yang dilakukan oleh pemimpin parti itu semuanya bertentangan dengan agama dan bangsa. Bagi mereka agama itu menjadi tempelan sahaja sedangkan Islam itu sepatutnya menjadi cara hidup mereka (ad-din).

Bercakap tentang isu agama di sana sini tetapi entah apa yang dilakukan terhadap agama mereka pun kita tidak tahu dan payah untuk difahami. Islam kata orang, Islam kata mereka. Tetapi dalam bercakap pasal Islam dan membaca ayat-ayat suci dalam perhimpunan agong Pemuda, parti itu hanyalah sebagai tempelan sahaja kerana apa yang mereka lakukan hampir kesemuanya bertentangan dengan kehendak Islam. Rasuah tidak terkawal dan hampir kesemua di antara pemimpin parti itu sedang kemaruk dan penagih rasuah yang tegar.

Semuanya itu bertentangan dengan Islam. Entah siapa guru dan pendidik mereka dalam agama ini saya tidak tahu. Kalau Umno serius tentang agama dan akidah, saya berharap Umno memanggil seramai mana sadiqiah Islam dan membuat perbincangan dan tunjukkan kepada kami semua nas-nas dalam Al-Quran dan kitab-kitab tulisan ulamak-ulamak muktabar yang menyatakan bahawa menyertai DAP itu adalah haram. Kita juga mahukan mereka menunjukkan dalil-dalil serta nas-nas yang jelas yang orang Islam diwajibkan menyertai Umno untuk selamat dunia dan akhirat. Kalau ada terjumpa bukti-bukti ini beritahu kami yang telah menyertai DAP ini. Jika boleh berikan ketetapan, apa hukumnya menyokong dan mendukung pemimpin yang rasuah yang memerah harta rakyat tanpa batas ini.

Saya tidak berani menggunakan agama kerana saya takut kepada perlanggaran aqidah. Tetapi selagi tidak dibuktikan yang agama kita menegah umatnya menyertai DAP saya tidak berganjak dan sesiapa pun boleh teruskanlah bercakap dengan cara hipokrit itu. Saya kembali menyebut isu ini kerana masih ada saki-baki mereka yang berfikiran kuno bahawa Melayu itu mesti menyokong Umno kerana mereka beragama Islam. Kepada mereka asalkan mereka beragama Islam mereka mesti menyokong Umno walau macam mana rasuah sekali parti yang wujud pada tahun 1988 dahulu itu.

Kita mesti faham bahawa DAP dan parti-parti dalam komponen PR sedang berhempas-pulas untuk memerangi rasuah yang dicegah oleh agama itu. Umno tidak ada hak untuk menentukan aqidah sesiapa kerana merekalah yang sepatutnya melakukan instrospeksi diri dan fahami apakah kedurjanaan yang mereka telah lakukan kepada bangsa dan agama mereka. — aspanaliasnet.blogspot.com

* This is the personal opinion of the writer or publication. The Malaysian Insider does not endorse the view unless specified.

Comments

Please refrain from nicknames or comments of a racist, sexist, personal, vulgar or derogatory nature, or you may risk being blocked from commenting in our website. We encourage commenters to use their real names as their username. As comments are moderated, they may not appear immediately or even on the same day you posted them. We also reserve the right to delete off-topic comments